Odżywianie

Młody bób z koperkiem

Młody bób z koperkiem

Na świeży bób czekałam cały rok. Kiedy w końcu się pojawił, ja ponownie zaczęłam z nim eksperymentować. Kiedyś w ogóle go nie jadłam, bo odrzucało mnie na sam jego widok. Do bobu przekonała mnie ta pasta kanapkowa. Teraz zazwyczaj zjadam sam bób i takiej postaci smakuje mi chyba najbardziej. Czasami jednak mam ochotę dla odmiany połączyć go z czymś jeszcze, za każdym razem odkrywając go na nowo.

Jestem zwolenniczką prostych i szybkich w przygotowaniu posiłków, które koniecznie muszą być smaczne. Młody bób z koperkiem taki właśnie jest. W kilka minut możemy wyczarować coś bardzo dobrego, co w dodatku jest zdrowe. Po takim posiłku z pewnością przez długi czas będziemy odczuwać sytość.

Składniki (na 2 porcje):
– 500 g świeżego bobu
– 1 pęczek koperku
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz

Bob gotujemy i obieramy z łupinek. Koperek i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dla mnie czosnek nie jest tu obowiązkowym składnikiem. Ta sałatka smakuje mi też bez niego, więc jeśli nie lubicie czosnku, to możecie go spokojnie dać mniej lub całkowicie pominąć. Resztę składników też można regulować wedle własnych upodobań.

Młody bób z koperkiem

Młody bób z koperkiem

Po więcej zdjęć zapraszam Was serdecznie na mój profil na Instagramie 🙂

Dodaj komentarz