Odżywianie

Sorbet arbuzowy

sorbet arbuzowy

Sorbet arbuzowy chodził za mną już od dawna. A ostatnie, upalne dni zachęciły mnie do tego, żeby go w końcu zrobić. Żeby przygotować sorbet arbuzowy wystarczy dosłownie chwila. Co prawda czas oczekiwania jest długi ale warto, bo nie ma nic wspanialszego w gorący dzień, od porcji zimnego sorbetu.

Arbuz to w 90 procentach woda. Z pewnością więc ugasi nasze pragnienie a dodatkowo pomoże nam obniżyć temperaturę naszego ciała, dzięki czemu unikniemy przegrzania organizmu. Nie musimy się obawiać, że przybędzie nam kilogramów, bo arbuz ma bardzo mało kalorii. Oprócz tego, że świetnie orzeźwia jest też bardzo smaczny. To owoc idealny na lato.

Składniki:
– arbuz
– cukier puder (opcjonalnie)
– kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Z dowolnej ilości arbuza (ja na 4 gałki użyłam niecałych 3 szklanek) usuwamy pestki. Wrzucamy do kielicha blendera i rozdrabniamy. Jeśli nasz arbuz nie jest zbyt słodki, można dodać odrobinę cukru pudru. Mój arbuz był bardzo słodki, więc pominęłam cukier. Całość przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Długość mrożenia zależy od tego, jak bardzo soczysty jest arbuz. Warto co jakiś czas przemieszać sorbet. Kiedy będzie miał odpowiednią konsystencję przekładamy do naczynia i dekorujemy listkami świeżej mięty.

sorbet arbuzowy

sorbet arbuzowy

sorbet arbuzowy

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

2 komentarze

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading