Kiedy po raz pierwszy spróbowałam awokado, uznałam, że ten owoc nie nadaje się do jedzenia. Dostało jednak ode mnie drugą szansę i dzisiaj już nie wyobrażam sobie mojej diety bez niego. Jeśli próbowaliście samo awokado, bez żadnych dodatków i go nie polubiliście, to koniecznie spróbujcie zjeść je np. w postaci deseru czekoladowego z tego przepisu albo guacamole.
Wszyscy wiemy, że do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu niezbędne są zarówno białka, węglowodany jak i tłuszcze. Z tych ostatnich nie należy rezygnować. Warto jednak wybierać te zdrowe źródła tłuszczy jak orzechy czy właśnie wspomniane awokado. Warto poczytać trochę o jego właściwościach i wartościach odżywczych, bo ten mały owoc to skarbnica witamin i minerałów.
Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania guacamole:
– 1 dojrzałe awokado
– 2 małe ząbki czosnku
– kilka łyżek soku z limonki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– pieprz czarny
– sól
Awokado obieramy ze skórki i w miseczce rozduszamy je za pomocą widelca. Skrapiamy sokiem z limonki wedle uznania. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do awokado razem z natką pietruszki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i dokładnie mieszamy. Ja najbardziej lubię zjadać je ze świeżym pieczywem ale idealnie sprawdzi się również jako np. dip do warzyw.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.
2 komentarze
Karolina
Ostatnio pochłaniam wszystkie przepisy na guacamole 🙂
Iwona
Zachęcam do próbowania różnych i odnalezienia tego, który będzie smakował najlepiej 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂