Witajcie w Nowym, 2018 Roku! Życzę Wam, żeby obfitował w cudowne chwile i piękne podróże. Żebyście każdego dnia cieszyli się z małych rzeczy a dobrym nastrojem zarażali wszystkich wokół. Żebyście z odwagą realizowali swoje marzenia i z podniesioną głową kroczyli naprzód. Życzę Wam też dużo zdrowia, bo bez niego trudno realizować kolejne cele i cieszyć się życiem.
I to właśnie dla zachowania zdrowia przygotowałam ten pierwszy w tym roku wpis. Te bardzo kakaowe kulki mocy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Jeśli tak jak ja kochacie wszystko co kakaowe, to ten deser jest dla was. Trzy składniki i kilka minut pracy a tyle radości 🙂
Składniki (na około 6 kulek):
– 14 szt. suszonych daktyli
– 2 łyżki nasion kakao (bez łupinek)
– 1 łyżka surowego kakao w proszku + odrobina do obtoczenia kulek
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 15 minut. W tym czasie z łupinek obieramy ziarna kakao. Do kielicha blendera wrzucamy odsączone z wody daktyle i blendujemy. Dodajemy ziarenka kakao i kakao w proszku, i blendujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Masa będzie lekko klejąca, a w środku wyczuwalne będą kawałki ziaren kakao. Formujemy kuleczki i obtaczamy w kakao. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.