Odżywianie

Pieczone ziemniaki z dipem

pieczone ziemniaki z dipem

Uwielbiam proste dania, które przygotuję w kilka minut a będą smaczne i w miarę zdrowe. Dzisiaj mam dla was przepis na jedno z moich ulubionych, ekspresowych dań – pieczone ziemniaki z dipem. Robi się je dosłownie kilka minut, potem chwila pieczenia i gotowe!

Zwykłe ziemniaki upieczone z przyprawami stają się wyjątkowym daniem. Szczególnie dobrze pasuje do nich wędzona papryka, której nigdy nie żałuję, bo naprawdę ją uwielbiam. Z dodatkiem dipu albo po prostu z dobrym ketchupem takie ziemniaki smakują wspaniale. Kiedy nie mam czasu na przygotowanie jakiegoś sosu, biorę ketchup albo zjadam je bez żadnych dodatków. Świetnie pasować będą też do różnych sałat.

Składniki:
– ziemniaki
– wędzona papryka
– sól himalajska
– ulubione zioła (ja dodałam mieszanki ziół prowansalskich)
– olej

Dip:
– 1 łyżeczka musztardy
– 4 łyżeczki passaty pomidorowej
– 3 łyżeczki jogurtu sojowego
– sól i pieprz czarny

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy z łódeczki. Polewamy je odrobiną oleju i posypujemy przyprawami. Mieszamy dokładanie, aż każdy kawałek ziemniaka będzie dookoła oklejony przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 20 – 25 minut. W tym czasie przygotowujemy dip. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i dokładnie mieszamy. Upieczone ziemniaki maczamy w dipie i jemy!

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Pieczone ziemniaki z dipem

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie.

2 komentarze

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading