Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Właśnie dlatego przygotowuję dla Was kilka świątecznych wpisów, których możecie się spodziewać już w najbliższym czasie. Dzisiaj pierwszy z nich – pasta bezjajeczna z tofu ze szczypiorkiem.
Wielkanoc kojarzy mi się głównie z jajkami. W moim rodzinnym domu są niemal w każdym daniu i ciężko jest mi wyobrazić sobie, że ich nie ma na wielkanocnym stole. Ja jednak postanowiłam zrezygnować również z jajek w mojej diecie. Ale pozostając w jajecznym klimacie przygotowuję sobie pasty kanapkowe z dodatkiem czarnej soli himalajskiej (Kala Namak), która pachnie właśnie jajkiem. W ubiegłym roku podawałam przepis na pastę bezjajeczną z ciecierzycy, możecie go zobaczyć tutaj. Dzisiaj mam dla Was przepis na pastę bezjajeczną ale z tofu.
Składniki:
– kostka tofu naturalnego (200g)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 – 3 łyżeczki musztardy
– 1/2 łyżeczki czarnej soli himalajskiej (Kala Namak)
– 1 łyżka oleju roślinnego
– czarny pieprz
– pęczek szczypiorku
Tofu odciskamy z nadmiaru wody. Wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy resztę składników. Ilość przypraw możemy samodzielnie zmieniać dodając więcej lub mniej tak, aby uzyskać smak, który nam odpowiada. Wszystko dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Pastę podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
Więcej moich zdjęć znajdziecie na Instagramie, zapraszam 🙂