Odżywianie

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi to moje odkrycie ostatnich miesięcy. To takie moje danie awaryjne. Przygotowuje je najczęściej wtedy, kiedy wracam późno z pracy i potrzebuję czegoś na szybko.

Zainspirowałam się znalezionymi w Internecie filmikami i stworzyłam taką wersję, która smakuje mi najbardziej. Szybko, prosto i ze składników, które zawsze mam w domu – to moja myśl przewodnia przy wymyślaniu, co zjemy dzisiaj na obiad lub kolację.

Do przygotowania tego dania potrzebujemy:
– 200g sera feta
– 200g pomidorków koktajlowych
– 1 łyżeczka oregano
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ser wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i wykładamy dookoła sera. Posypujemy oregano i posiekanym drobno czosnkiem. Polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 30 minut, aż ser z wierzchu się delikatnie zarumieni.

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi smakuje świetnie sama w sobie ale ja lubię podawać ją z makaronem albo świeżym pieczywem, focaccia sprawdzi się tu idealnie.

Video z tym przepisem możesz obejrzeć na moim Tiktoku.

Pieczona feta z pomidorkami koktajlowymi

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading