Ta herbata żurawinowa to efekt mojego pierwszego spotkania ze świeżą żurawiną. Zobaczyłam w sklepie i kupiłam. Nie miałam jeszcze pomysłu co z nią zrobię. Suszona żurawina nie skradła mojego serca. Za to w postaci sosu do smażonego sera zjem ją z wielką radością, ale tylko w górskiej gospodzie.
Pomysł, żeby zrobić z niej herbatę wpadł mi niespodziewanie. Okazało się, że jest naprawdę smaczna. Teraz dzięki niej nie boję się kolejnych eksperymentów z tymi owocami.
Składniki:
– 50g żurawiny
– 1/2l wody
– 1 płaska łyżka miodu
– 2 plastry pomarańczy
– kilka goździków
– 4 plastry świeżego imbiru
– 1 laska cynamonu
Żurawinę dokładnie myjemy, i gotujemy w wodzie na małym ogniu. Możesz jej dać więcej, wtedy smak będzie intensywniejszy. Kiedy żurawina zacznie się rozpadać (około 30 minut) przecedzamy płyn. Kiedy herbata lekko ostygnie dajemy miód. W plasterki pomarańczy wbijamy goździki i dorzucamy do napoju. Dodajemy imbir i cynamon. Herbata żurawinowa najlepiej smakuje na ciepło.
Film z przygotowania herbaty można znaleźć na moim Tiktoku.