Ciasto czekoladowe z Nutellą to połączenie, które zawiera w sobie absolutnie wszystko, żeby móc nazwać ten deser idealnym. Jeszcze kilka lat temu nie zachwycałabym się dodatkiem Nutelli, bo wolałam te kremy, w których niewyczuwalny był smak orzechów laskowych. Samych orzechów laskowych nadal nie lubię ale w postaci takiego kremu zjadam już bardzo chętnie.
Ostatnio większość deserów przygotowuję w wersji mini (używam do tego niewielkich foremek tzw. kokilek). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy deser, dlatego właśnie zamiast odmawiać sobie go całkowicie, decyduję się na mniejsze porcje. Taką ilość zjadam z moim partnerem na spółkę. Jeśli nie masz mniejszej foremki, możesz podwoić lub potroić składniki, adekwatnie do wielkości swojej formy do pieczenia.
Składniki:
– 55g mąki pszennej
– 20g cukru
– 10g kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 90ml mleka
– 25ml oleju
– 2-3 łyżki Nutelli
Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miseczki i mieszamy. Dodajemy mleko, olej i ponownie mieszamy. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych sprzętów, więc jeśli nie masz np. miksera, to zwykła łyżka wystarczy. Połowę masy wlewamy do foremki. Na ciasto wykładamy Nutellę i przykrywamy ją resztą masy. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i ciasto czekoladowe z Nutellą gotowe!
Jeśli chcesz zobaczyć jak krok po kroku wykonuję to ciasto, to zajrzyj na mojego Tiktoka.