Odżywianie

Pieczony kalafior

pieczony kalafior

Ten pieczony kalafior to zdecydowanie moja najlepsza, jak dotąd, wersja kalafiora jaką sama przygotowałam. Lubię proste rozwiązania, które jednocześnie są szybkie, a jak do tego dodamy jeszcze przepyszny smak, to mamy mieszankę idealną. Przepis, którym dzisiaj się z Tobą dzielę spełnia wszystkie te warunki.

Nie mam pojęcia czy połączenie kalafiora, albo jakiegokolwiek warzywa, sosu sojowego i parmezanu jest „poprawne”. Być może nie, ale i tak będę go w ten sposób przygotowywać, bo taki mi po prostu bardzo smakuje. Polecam spróbować, bo może się okazać, że tak jak ja, dzięki temu przepisowi będziesz częściej sięgać po kalafiora.

Składniki:
– 1 kalafior
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/3 łyżeczki chilli
– 100g parmezanu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– natka pietruszki

Kalafiora pokrój na mniejsze części i przełóż na blaszkę do pieczenia. W miseczce wymieszaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Tak przygotowanym sosem posmaruj dokładnie kalafior. Parmezan zetrzyj na tarce i posyp nim kalafiora. Polej całość oliwą z oliwek. Piecz w 200 stopniach przez około 35 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Ten pieczony kalafior świetnie się sprawdzi jako samodzielne danie ale też jako dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania w formie wideo możesz zobaczyć na moim Tiktoku.

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading