Odżywianie

Frytki z batatów z parmezanem

frytki z batatów z parmezanem

Frytki z batatów z parmezanem to świetna opcja na zdrową i całkiem pożywną przekąskę, której przygotowanie jest niezwykle proste.

Pomysł na takie wykorzystanie batatów wpadł mi do głowy przy okazji. Na początku mojej przygody z batatami, piekłam je po prostu posmarowane olejem, potem wpadłam na pomysł, aby posypać je przyprawami (głównie słodką papryką). Dopiero niedawno pomyślałam, że mogłoby to świetnie smakować z parmezanem.

Dzisiaj prezentuję Wam bataty w formie frytek, ale ten przepis możecie wykorzystać również do batatów pokrojonych w plastry. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na krojenie, to polecam Wam ten sposób, bo z pewnością smak będzie ekstra, a mniej się napracujecie.

Składniki:
– 1 batat
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1/3 łyżeczki chilli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 20g parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (opcja góra-dół). Batata obieramy, kroimy na frytki i wrzucamy do miski. Do batatów wlewamy olej, wsypujemy przyprawy i mieszamy, dodajemy skrobię ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Ziemniaki układamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia starając się, żeby w miarę możliwości się nie dotykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze około 5 min. Po wyjęciu z piekarnika, gotowe frytki z batatów z parmezanem solimy i przekładamy na talerz.

frytki z batatów z parmezanem

Zapraszam do zostawienia obserwacji na moim Tiktoku, żeby być na bieżąco z kulinarnymi inspiracjami.

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading