Odżywianie

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami to pierwsze danie jakie przygotowałam, kiedy w sklepach w końcu pojawiły się szparagi. Cieszę się, że sezon na nie już się rozpoczął i jestem przekonana, że często będą się przewijały w moim jadłospisie.

Makaron ze szparagami powstał zainspirowany tym przepisem na makaron cukinią. Właściwie jest to ten sam przepis, tyle że cukinię zastąpiłam szparagami. Oba te dania są równie smaczne oraz szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 małe):
– 7 szparagów
– 1 ząbek czosnku
– 10g masła
– 20g tartego parmezanu
– 70g makaronu
– sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany ząbek czosnku i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (pamiętamy o odłamaniu końcówek!). Smażymy, uważając żeby czosnek się nie przypalił. Kiedy szparagi trochę zmiękną, dodajemy połowę parmezanu, solimy, pieprzymy i mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, na wierzch szparagi z patelni, posypujemy resztą parmezanu i ozdabiamy świeżą bazylią. Możesz też przed podaniem wrzucić makaron na patelnię i wszystko ze sobą wymieszać.

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading