Lifestyle,  Odżywianie

Zdrowe odżywianie – dobry nawyk dla Twojego ciała

Zdrowe odżywianie - dobry nawyk dla Twojego ciała

Zdrowe odżywianie jest kluczowe dla naszego organizmu. Każdy z nas może jednak zdrowe odżywianie rozumieć inaczej. Dla jednych jest to wykluczenie jakichś produktów, dla innych ograniczenie słodyczy czy fast foodów, jeszcze inni uważają, że zdrowe jest tylko to, co jest bio.

W tym wpisie wymieniłam jakie są, moim zdaniem, dobre nawyki dla naszego ciała. O poprzednich, które opisałam, możesz poczytać tutaj, tutaj i w tym wpisie. Dzisiaj skupię się na czwartym, czyli zdrowym odżywianiu.

Korzyści ze zdrowego odżywiania:
– większa ilość energii
– wzmocniona odporność organizmu
– prawidłowe funkcjonowanie narządów
– lepszy nastrój i samopoczucie
– zdrowszy wygląd

To tylko kilka z wielu korzyści jakie może nam przynieść zdrowa dieta. Chociaż dla każdego z nas to sformułowanie może oznaczać coś innego, to jest kilka ogólnych zasad, które moim zdaniem są kluczowe i wprowadzenie ich w życie sprawi, że będzie nam lepiej w naszym ciele.

Oto moje sposoby na zdrowe odżywianie:

1. Odpowiednia ilość jedzenia.
Spożywanie odpowiedniej ilości jedzenia ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Jedzenie zbyt małej ilości jedzenia może doprowadzić do niedożywienia, niedoborów, nadmiernej utraty wagi, braku energii, osłabienia i wyniszczenia organizmu. Z kolei nadmierna ilość jedzenia prowadzi do nadwagi i otyłości, kiepskiego samopoczucia, zaburzeń metabolicznych i chorób. Ważne jest utrzymanie równowagi i spożywanie odpowiedniej ilości jedzenia, dostosowanej do naszych indywidualnych potrzeb energetycznych i żywieniowych. Jeśli masz wątpliwości dotyczące swojej diety, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże opracować odpowiedni plan żywieniowy.

2. Różnorodne produkty.
Spożywanie urozmaiconych posiłków, zwiększa szansę na to, że dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto w swojej diecie uwzględniać owoce, warzywa, węglowodany (np. kaszę, ryż), białka (np. jaja, ryby, rośliny strączkowe czy dobrej jakości mięso) i tłuszcze (np. awokado, orzechy). Warto pamiętać, że każda osoba ma inne potrzeby żywieniowe, więc zawsze warto skonsultować się z dietetykiem, który może dostosować plan żywieniowy do twoich indywidualnych potrzeb i ewentualnych chorób czy niedoborów.

3. Unikanie przetworzonej żywności i samodzielne gotowanie.
Ograniczenie spożywania przetworzonych produktów, bogatych w sztuczne dodatki, konserwanty i spore ilości cukru, to ogromny krok w kierunku naszego zdrowia. Czytanie etykiet i wybieranie produktów, które zawierają tylko to, co w nich niezbędne, to najlepsze, co możemy zrobić dla naszego organizmu. Dodatkowo warto, kiedy to tylko możliwe, przygotowywać posiłki samemu w domu. Dzięki temu mamy większą kontrolę nad jakością składników, których użyjemy do przygotowania jedzenia.

4. Regularne posiłki.
Warto jeść posiłki regularnie. Dzięki temu utrzymamy stabilny poziom energii w ciągu dnia. Regularne jedzenie pozwala nam też ustabilizować metabolizm i poprawić trawienie. Dodatkowo zapobiega napadom głodu, które sprawiają, że częściej sięgamy po niezdrową przekąskę.

5. Zasada 80/20 – równowaga.
Zasada ta zakłada, że 80% naszej diety powinno składać się ze zdrowych, odżywczych produktów. Pozostałe 20% można zarezerwować na mniej zdrowe i bardziej przetworzone pokarmy. Zaczynając przygodę ze zdrowym odżywaniem nie warto podchodzić do tematu zero-jedynkowo. Nie chodzi przecież o to, żeby narzucać sobie nadmierne ograniczenia i mieć poczucie, że czegoś musimy sobie odmawiać. Dzięki tej zasadzie masz poczucie, że możesz jeść wszystko, co chcesz (w umiarkowanych ilościach), bez poczucia winy, kiedy wybierzesz coś mniej odżywczego. Utrzymanie restrykcyjnej diety przez długi czas bywa trudne. Dzięki tej zasadzie znacznie łatwiej jest utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe na dłuższą metę. Jeden batonik, czy paczka chipsów nie powoduje, że wracamy do dawnych nawyków, tylko jest elementem naszego sposobu odżywiania.

Leave a Reply