Jajecznica ze szparagami z parmezanem to moje tegoroczne odkrycie. Te dodatki nadają zwykłej jajecznicy wyjątkowego charakteru i sprawiają, że śniadanie staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Lubię eksperymentować na jajecznicy. Połączenie jej z moimi ukochanymi szparagami, już samo w sobie jest fantastyczne. A jeśli dodamy do tego jeszcze parmezan, to uzyskamy wyraziste danie, o cudownej kremowej konsystencji.
Składniki:
– 3 jajka
– 3 zielone szparagi
– 20g parmezanu
– 10g masła
– sól, pieprz
– szczypiorek
Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szparagi i smażymy aż nieco zmiękną. Wbijamy jajka, mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. Pod koniec smażenia posypujemy tartym parmezanem i smażymy do uzyskania kremowej konsystencji. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.