Odżywianie

Tosty z awokado, mozzarellą i pomidorkami

Tosty z awokado, mozzarellą i pomidorkami Tosty z awokado, mozzarellą i pomidorkami to propozycja dla tych, którzy uwielbiają prostotę i świeżość na talerzu. Połączenie składników słynnej sałatki Caprese, z podpieczonym chlebem i świeżym kremowym awokado, z pewnością przypadnie do gustu tym z Was, którzy uwielbiają smaki włoskiej kuchni.

Składniki:
– 2 małe kromki chleba (ja użyłam starą bułkę)
– kilka listków świeżej bazylii
– 3 kulki mini mozzarelli
– 3 pomidorki koktajlowe
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– 1/2 awokado
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Pieczywo podsmażamy na patelni polewając 1 łyżką oliwy z oliwek. Bazylię siekamy, mozzarellę i pomidorki kroimy na pół. W miseczce mieszamy składniki na sałatkę: bazylię, mozzarellę, pomidorki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz. Na zarumienione pieczywo wykładamy rozgniecione awokado, skrapiamy sokiem z  cytryny i wykładamy wcześniej zrobioną sałatkę. Tosty z awokado, mozzarellą i pomidorkami podajemy na świeżo, tuż po przygotowaniu.

Przepis w formie filmu znajdziesz na moim Tiktoku.

Tosty z awokado, mozzarellą i pomidorkami

Leave a Reply