Odżywianie

Gulasz warzywny

gulasz warzywny

Ostatnio dni są nieco chłodniejsze. Kiedy za oknem pada, a termometr wskazuje jedynie kilkanaście kresek powyżej zera, zazwyczaj przechodzi mi ochota na letnie, chłodne dania. W takie dni wybieram coś, co mnie rozgrzeje od środka.

Gulasz warzywny to jedno z moich ulubionych rozgrzewających dań. Latem, nie wyobrażam go sobie bez mojej ukochanej, zerwanej prosto z krzaka fasolki szparagowej i cukinii, również z własnego ogrodu. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a w dodatku super szybkie, więc jest idealny kiedy w planach mam mnóstwo spraw do załatwienia.

Składniki na gulasz warzywny (na 3 porcje):
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju
– 1 spora garść żółtej fasolki szparagowej
– 1 cukinia
– ½ zielonej papryki
– ½ czerwonej papryki
– 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (mogą być też świeże)
– kurkuma
– curry
– sól, pieprz czarny
– świeże zioła (ja dodałam natkę pietruszki)

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż się zarumieni. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Fasolkę kroimy w kawałki (1,5 – 2 cm), cukinię w sporą kostkę a paprykę w paseczki. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa i pomidory. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku kurkumą, curry, solą i pieprzem. Danie przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

gulasz warzywny

gulasz warzywny

Po więcej zdjęć zapraszam Was na mój Instagram

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: