Odżywianie

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Pogoda coraz częściej przypomina nam o zbliżającej się już wielkimi krokami jesieni. I właśnie dlatego dzisiaj mam dla was coś, co w pochmurne dni z pewnością poprawi wam nastrój. Deszcz, chłodniejszy wiatr i brak słońca zrekompensujmy sobie pysznym, domowym deserem.

Zdrowe desery to spore wyzwanie.  Od czasu do czasu oczywiście można sobie na pozwolić na kawałek czekolady czy batona. Jednak im więcej będziemy jedli sklepowe słodycze, tym gorzej dla naszego zdrowia. Dlatego warto deser przygotować samemu. Bo chociaż smakował będzie inaczej a w składzie nie będzie miał niemal samego cukru, to nie znaczy, że nie będzie dobry. Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką to jeden z lepszych, jesiennych deserów. To właśnie teraz, kiedy sezon na gruszki w pełni, smakuje najlepiej.

Składniki, jakich potrzebujemy (na 2 porcje):
– 2 gruszki
– garść orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
– 3 łyżki płatków owsianych
– 1 łyżka syropu z agawy
– 1 łyżka oleju kokosowego
– cynamon

Gruszki kroimy na pół i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Od spodu można odciąć kawałek brzuszka gruszki, dzięki czemu nie będzie się przewracała. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki i wykładamy nimi powstały otwór. Płatki owsiane lekko rozdrabniamy i mieszamy z syropem z agawy i olejem kokosowym. Wykładamy na gruszkę i orzechy. Posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut. Pieczemy do czasu aż kruszonka się zarumieni a gruszka w całości zmięknie. Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką gotowa! Najlepiej smakuje na ciepło, prosto z piekarnika.

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Pieczona gruszka z orzechami i kruszonką

Po więcej zdjęć zapraszam na mój profil na Instagramie

Dodaj komentarz