Odżywianie

Lody bananowe z polewą czekoladową

Lody bananowe z polewą czekoladową

Astronomiczna wiosna już jutro! Jedna z piękniejszych pór roku nareszcie nadeszła. Niesamowicie się cieszę, bo to oznacza, że z każdym dniem będzie już coraz cieplej a słońce coraz częściej będzie ogrzewać nasze twarze!

Żeby jeszcze bardziej poczuć wiosnę, przygotowałam lody bananowe z polewą czekoladową. To właśnie wiosną rozpoczyna się sezon na lody. Warto więc nauczyć się jak zrobić takie, które oprócz tego, że będą smaczne, będą też zdrowe. Zrobienie takich lodów trwa dosłownie chwilę i jest niesamowicie proste. Lody bananowe z polewą czekoladową można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet codziennie, bez obaw możemy dawać je też dzieciom.

Składniki jakich potrzebujemy do przygotowania takich lodów (na 4 porcje):
– 2 dojrzałe banany
– 1/5 tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Banany kroimy w plasterki. Wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Ja mrożę banany regularnie, dzięki czemu, kiedy tylko najdzie mnie ochota na lody, nie muszę czekać aż się zamrożą, tylko od razu je robię. Zamrożone banany wkładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej, lodowej konsystencji. Im dłużej będziemy blendować tym bardziej puszyste będą lody. Czekoladę i olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Lody wykładamy do miseczki, pucharka lub wafelka i polewamy czekoladą.

Lody bananowe z polewą czekoladową

Lody bananowe z polewą czekoladową

Dodaj komentarz