Odżywianie

Śliwki pod kruszonką

śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką w okresie jesienno-zimowym są świetnym pomysłem na szybki deser, który umili nam chłodne popołudnia przy herbacie. Połączenie owoców i kruszonki to sprawdzony sposób jeśli mamy ochotę na coś słodkiego ale nie chcemy godzinami przesiadywać w kuchni.

Składniki:
– 5 śliwek
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100g mąki pszennej
– 65g cukru
– 70g zimnego masła
– cukier puder (opcjonalnie)

Żeby przygotować śliwki pod kruszonką piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Śliwki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą, ja zawsze robię to ręcznie ugniatając wszystkie składniki. Do naczynia żaroodpornego wykładamy śliwki, posypujemy je cynamonem a na wierzch wykładamy przygotowaną kruszonkę. Pieczemy około 40 minut (do czasu aż kruszonka się zarumieni). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Filmik, na którym widać jak przygotowuję ten deser możesz obejrzeć na moim Tiktoku.

śliwki pod kruszonką

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading