Odżywianie

Sałatka z roszponki i czerwonej fasoli

Sałatka z roszponki i czerwonej fasoli

Ostatnie dni są coraz cieplejsze. Cieszę się z nadejścia wiosny i staram się korzystać z jej uroków przez cały czas. Po tak długim oczekiwaniu na słońce i wyższe temperatury, teraz cieszę się każdą chwilą na świeżym powietrzu i łapię promienie słońca kiedy tylko mogę. Większość czasu spędzam więc na dworze. Każdy posiłek jest idealną okazją do korzystania z przyjemnego, ciepłego powietrza.

W takie dni zazwyczaj mam mniejszy apetyt. Zdecydowanie częściej sięgam po wodę niż po kolejną przekąskę. A na myśl o obiedzie, w głowie pojawia się obraz lekkiej sałatki z dużą ilością warzyw. Sałatka z roszponki i czerwonej fasoli to danie idealne na właśnie takie, ciepłe dni. Oprócz tego, że jest smaczna, dostarczy nam mnóstwo cennych witamin. A jedzona na świeżym powietrzu, w miłym towarzystwie śpiewu ptaków smakuje jeszcze lepiej i zdecydowanie poprawia nastrój.

Składniki jakich potrzebujemy (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze):
– 2 duże garści roszponki
– ½ puszki czerwonej fasoli
– ¼ czerwonej papryki
– 2 łyżki pestek dyni
– mała garstka natki pietruszki

Sos:
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– 1 łyżka soku z cytryny
– szczypta czarnego pieprzu

Roszponkę dokładnie myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Fasolę odsączamy z zalewy, dokładnie opłukujemy pod wodą i wykładamy ją na roszponce. Pestki dyni wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez chwilę. W tym czasie kroimy paprykę i dokładamy ją do sałatki. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Wszystkie składniki na sos bardzo dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy naszą sałatkę.

sałatka z roszponki i czerwonej fasoli

Sałatka z roszponki i czerwonej fasoli

Sałatka z roszponki i czerwonej fasoli

Dodaj komentarz