Odżywianie

Kanapka ze szparagami i jajkiem

Kanapka ze szparagami i jajkiem

Kanapka ze szparagami i jajkiem to absolutny hit tego sezonu szaparagowego. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to bardzo polecam spróbować.

Uwielbiam kanapki i chyba nie wyobrażam sobie, że mogłabym całkowicie wykluczyć go ze swojej diety. Ja po prostu lubię ten smak i to w wielu wersjach. Raz jako kanapka ze szparagami i jajkiem, innym razem po prostu z samym masłem i solą. Obie wersje bardzo mi odpowiadają ale przepis podaję na tę bardziej wyszukaną.

Składniki (na 1 kanapkę):
– 1 kromka chleba
– 10g masła
– 1 plasterek papryki
– 1 jajko
– 30g szparagów
– 1 łyżka tartego parmezanu
– szczypiorek
– sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy masło. Plasterek papryki kładziemy na patelni, po chwili odwracamy na drugą stronę i wbijamy do środka jajko. Na patelnie przekładamy szparagi (pokrojone na długość kromki chleba) obtaczamy w maśle i smażymy pod przykryciem. Kiedy białko będzie ścięte, a szparagi zmiękną, zaczynamy komponować kanapkę. Na kromkę chleba wykładamy szparagi, a na nie jajko w papryce. Posypujemy parmezanem, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.

Przepis w wersji video znajdziecie na moim Tiktoku.

Kanapka ze szparagami i jajkiem

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading