Odżywianie

Morele pod kruszonką

Morele pod kruszonką

Morele pod kruszonką to deser, którym uwielbiam umilać sobie letnie popołudnia. Sezon na morele w pełni, więc szkoda nie skorzystać. Jestem przekonana, że Ty też docenisz połączenie tych przepysznych owoców z chrupiącą, maślaną kruszonką.

Tutaj podaję przepis na morele pod kruszonką ale taki deser możemy przygotować oczywiście nie tylko z moreli, świetnie sprawdzą się w tym deserze niemal wszystkie letnie owoce np. jagodowe, dlatego wykorzystaj te, które akurat masz.

Składniki (na 2 porcje):
– 5 moreli
– 50g mąki
– 25g cukru
– 25g masła

Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i rozgniatamy. Owoce przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni (u mnie to było 35 minut). Deser psypujemy cukrem pudrem albo podajemy z lodami np. waniliowymi lub śmietankowymi.

Przepis w formie wideo możesz zobaczyć na moim Tiktoku.

Morele pod kruszonką

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading