Odżywianie

Jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem

Jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem

Jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem to świetny pomysł na szybkie śniadanie albo prosty dodatek do obiadu. Uwielbiam je za smak, przepiękny wygląd, prostotę i szybkość wykonania. Wydaje mi się też świetnym sposobem na wykorzystanie w kuchni szpinaku, z którego często nie wiemy co zrobić, szczególnie jeśli została nam resztka.

Składniki:
– 1 łyżka oleju
– 1/4 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– garść świeżego szpinaku
– 1 jajko
– sól, pieprz
– garść tartego parmezanu
– świeży szczypiorek
– kilka pomidorków koktajlowych
– wrzątek

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez moment. W międzyczasie szpinak przekładamy np. na sitko i polewamy wrzątkiem. Kiedy czosnek się zarumieni przekładamy blanszowany szpinak na patelnię. Smażymy przez moment, a następnie wbijamy jajko. Solimy, pieprzymy i smażymy aż zetnie się białko. Przekładamy jajko na talerz, posypujemy parmezanem, szczypiorkiem, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i przepyszne jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem gotowe!

Przepis w formie filmu znajdziesz na moim Tiktoku.

Jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem

Jajko sadzone ze szpinakiem z parmezanem

Leave a Reply

Discover more from Moja pasja - życie

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading