Odżywianie

Wegański budyń czekoladowy

weganski-budyn-czekoladowy-1

Kiedy przeszłam na dietę roślinną, skupiłam się na gotowaniu, szukaniu i wymyślaniu przeróżnych przepisów na dania, które mogłam zjeść na śniadanie, obiad czy kolację. A co z deserem? Myślałam, że przygotowanie zdrowego, wegańskiego deseru jest niemożliwe. W związku z tym jako deser zjadałam owoce (szczególnie upodobałam sobie banany) i przez pewien czas owoce mi wystarczały.

Ale przyszedł moment, kiedy przestały wystarczać i zaczęłam szukać sposobów na deser pod inną postacią. Okazało się, że zrobienie takiego deseru jest możliwe, co więcej, jest dużo smaczniejszy, często prostszy w przygotowaniu, a zjedzenie jego dużej ilości nie wpędza mnie w poczucie winy, bo wiem, że jest zdrowy. Na moim blogu pojawiło się już kilka propozycji na całkiem zdrowe, wegańskie słodkości, przepisy możecie zobaczyć tutaj, tutaj, tutaj i tutaj. Dzisiaj kolejna   propozycja – wegański budyń czekoladowy!

Budyniami zajadałam się od najmłodszych lat. Pamiętam jak pomagałam mamie, kiedy go dla nas przygotowywała. Podpatrywałam wtedy, co i jak robi, żeby się nauczyć i móc samej zrobić go, kiedy tylko będę miała ochotę. Ponieważ jestem zwolenniczką deserów czekoladowych, ten smak wybierałam najczęściej.

Budyń, który przygotowuję teraz, jest dużo zdrowszy niż ten z proszku kupionego w sklepie. Wykorzystuję do niego pełną wartości odżywczych kaszę jaglaną, która najlepiej smakuje mi właśnie w wersji na słodko. Budyń jest idealnie czekoladowy i pyszny!

Aby przygotować ten wegański budyń czekoladowy potrzebujemy:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka roślinnego (ja dodaję kokosowe)
– ½ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
– 15 daktyli (moczonych 15 min. we wrzątku)

Kaszę przepłukujemy kilka razy gorącą wodą a następnie gotujemy na mleku. W międzyczasie dodajemy daktyle (odciśnięte z wody) i czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy kasza będzie miękka, zdejmujemy z gazu i czekamy aż odrobinę przestygnie. Następnie blendujemy ją na gładki budyń. Mój brat najchętniej zjada go na zimno, ja zdecydowanie bardziej wolę, gdy jest ciepły.

weganski-budyn-czekoladowy-3

wegański budyń czekoladowy 4

Dodaj komentarz